Til hovedinnhold

Komfyr og platetopp

Komfyrbrann er den vanligste enkeltårsaken til brann i norske hjem.

Det er flere ting du bør tenke på når du skal installere komfyr eller platetopp. Både at platetoppen trenger en egen kurs, og at komfyrvakt er pålagt i alle nye boliger og hytter.

Matlaging på platetopp med komfyrvakt. Foto
Foto: Efa
  • Brannsikkerhet
  • Krav på nye boliger og hytter

Alle bør ha komfyrvakt. Komfyrbrann er den vanligste enkeltårsaken til brann i norske hjem. Ofte oppstår brann som følge av tørrkoking fordi:

  • unge lager nattmat etter en bytur

  • småbarnsforeldre blir forstyrret rundt matlagingen

  • eldre glemmer at komfyren er på, eller sovner fra den

En komfyrvakt skrur av strømmen til komfyren eller platetoppen om det blir for varmt, og reduserer derfor faren for komfyrbrann.

Dette må du tenke på om komfyrvakt:

Krav og regler

  1. Alle nye boliger og hytter skal ha fast montert komfyrvakt.

  2. I tillegg skal alle som pusser opp kjøkken montere komfyrvakt dersom de legger opp ny kurs til komfyren, eller gjør vesentlig endring på den eksisterende kursen.

  3. Alle godkjente komfyrvakter må tilfredsstille europanormen EN50615. Denne beskriver hvilke funksjoner en komfyrvakt skal inneholde, og hvordan den skal fungere.

Plassering og antall

Du trenger bare én komfyrvakt, med mindre du har flere platetopper. Sensoren skal plasseres på ventilator, på vegg, eller i tak. Plasseringen er viktig å få rett, både for at den skal fungerer når det er fare på ferde, og at den skal holde seg i ro når du har kontroll på matlagingen.

Design

Det finnes flere forskjellige design og farger, så du kan finne en som passer din stil bra.

Kan du installere komfyrvakt selv?

Dette kan du gjøre selv:

Det fins komfyrvakt som er beregnet på å montere selv. Denne har et støpsel på seg som man kan koble til stikkontakten du har komfyren i. Det er en enkel måte å sikre seg mot brann på, men denne typen komfyrvakter er ikke godkjent i forhold til kravet om fast montert komfyrvakt.

Dette må elektrikeren gjøre

For å oppfylle kravet til fastmontert komfyrvakt, må elektrikeren montere den. Komfyrvakten består av en del som er i stikkontakten, og en sensor du monterer over komfyren eller platetoppen.

Pris på montering av komfyrvakt

Det er flere ting som påvirker prisen din. Valg av komfyrvakt er det ene, og hvor enkelt det er å installere den hos deg er den andre. Stort sett ender prisen godt under 5 000 kroner, inklusiv dokumentasjon og garanti. Om du klarer å kombinere det med andre ting du skal ha montert så vil du spare noe sammenlignet med å kontakte elektrikeren flere ganger.

Bestill befaring eller installasjon

Våre elektrikere gir deg gode råd, og hjelper deg å finne gode løsninger.

Finn elektriker nå