Til hovedinnhold

Varmekabler i eller på vannrør

Frosne rør er et reelt problem når temperaturen synker. Varmekabler benyttes som frostsikring og kan legges enten innvendig eller utenpå vannrør og avløpsrør.

Ei hytte på fjellet, dekket av snø. Foto
  • Unngå at vann i vannrør og avløpsrør fryser
  • Unngå høye reparasjonskostnader
  • Trygghet

Derfor bør du frostsikre vannrør og avløpsrør

Når vann fryser utvider det seg med 10 %. Varmekabler innvendig eller utenpå rør vil forhindre at vannet fryser og dermed forhindre store skader på røret. Varmekablene benyttes altså som frostsikring.

Viktig å tenke på med varmekabler i eller på vannrør

Det er tryggere og lettere å installere varmekablene på utsiden av vannrøret. I tillegg vil driftskostnaden være lavere enn å ha varmekabler innvendig vannrørene. Les mer om forskjellen lengre ned i artikkelen.

Krav og regler

Jordfeilbryter kreves.

Varmekabel som skal installeres innvendig i drikkevannsrøret må være godkjent for dette. Foruten det er ingen spesielle krav til denne type installasjon.

Termostat

Du må alltid ha termostat til varmekabler.

Tar du i bruk termostat med føler vil varmekablene kun kobles på ved behov. På den måten bruker du ikke unødvendig med strøm.

Isolasjon

Rørisolasjon hjelper med å redusere strømforbruket.

Forskjellen mellom varmekabler i eller på vannrør

Du har to muligheter. Varmekabelen kan legges inni vannrøret eller utenpå vannrøret.

Det anbefales at varmekabelen legges utenpå vannrøret da dette er mer energibesparende. Skal du bygge nytt eller legge nye rør bør elektrikeren legge varmekabler utenpå vannrørene før de graves ned.

Har du ikke muligheten til å grave opp er alternativet at elektrikeren trer varmekabelen gjennom vannrøret. Du bør være klar over at temperaturen inni vannrøret ofte er kjøligere enn omgivelsene rundt vannrøret. På den måten vil det trekke noe mer strøm enn om varmekablene er utenpå vannrøret.

Selvregulerende varmekabler i vannrør

Selvregulerende varmekabler føler på omgivelsestemperaturen. Det vil si at de registrerer omgivelsestemperaturen og regulerer effekten deretter. Varmeeffekten vil derfor øke når det er kuldegrader og på samme måte vil varmeeffekten reduseres når temperaturen stiger igjen.

Selvregulerende varmekabler er særlig aktuelt for vann- og avløpsrør med lav sirkulasjon. Varmekablene kan monteres både innvendig og utenpå rørene.

Kontakt våre elektrikere for installasjon eller befaring

Er det noe mer du lurer på eller er du klar for å bestille installasjon av varmekabler i rør? Våre elektrikere hjelper deg med både råd og montering.

Kontakt elektriker nå